Opće vijesti

....sve opće školske i vanškolske vijesti i obavijesti

Noć knjige 2016

E-mail Ispis PDF

Najdulja noć kulture u Hrvatskoj, Noć knjige, odvija se na Svjetski dan knjige i autorskih prava  svake godine 23. travnja. Dan prije, 22. travnja, obilježava se Dan hrvatske knjige jer je tog datuma 1501. godine Marko Marulić dovršio svoju Juditu, a ova dva važna datuma povezuju se u jedinstvenu manifestaciju. Cilj manifestacije je promicanje knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. U noći knjige knjižnice, antikvarijati, škole, odgojno-obrazovne ustanove, institucije i drugi zainteresirani prostori postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa, koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Barem se na jedan dan više govori o čaroliji stvaranja i radosti čitanja.


Ove godine Noć knjige održava se u 223 grada i mjesta u Hrvatskoj. Među 510 sudionika koji su pripremili više od 1000 programa je, po treći put, bila i naša škola.
Ovogodišnja Noć knjige u znaku je dvojice književnih velikana koji su umrli gotovo na isti dan. To su otac modernog romana Miguel Cervantes de Saavedra i najveći pisac na engleskom jeziku William Shakespeare. Organizatori Noći knjige ni ove godine nisu zaboravili djecu niti Ivanu Brlić-Mažuranić, čije su Priče iz davnine objavljene pred točno jedno stoljeće.
U organizaciji knjižničarke Zdenke Venus-Miklić, profesorice hrvatskoga jezika Kristine Kraljić, engleskoga jezika i književnosti Matine Cug i glazbene umjetnosti Vesne Krgović organiziran je prigodan program. Naime, u školskoj kupoli izvedena je predstava Cervantes vs. Shakespeare u izvedbi naših glumaca Antonija Klaude (Cervantes), Petra Tomića (Shakespeare) i Mirana Topljaka u ulozi  sv. Petra. Nakon predstave učenica Magdalena Magdić predstavila je život i djelo Cervantesa, a Ivona Lovrić slavnog književnika Shakespearea. Nakon zanimljivoga i inovativnoga programa svi posjetitelji su u školskoj knjižnici mogli pogledati izložbu Cervantesovih i Shakespeareovih bogatih književnih ostvarenja.

Otvoreni dani IRB-a

E-mail Ispis PDF

U sklopu ovogodišnjih ODI 2016 Institut Ruđer Bošković ponovno otvara svoja vrata svim zainteresiranima kako bi ih upoznao sa svojim radom i znanstvenicima. Do danas je u sklopu Otvorenih dana Institut posjetilo više od 30.000 osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost. Sve aktivnosti vezane uz ODI 2016 održavat će se od 10.00 do 17.00 sati.
Više na poveznici.

irb

Gimnazijalci na državnom natjecanju iz Informatike

E-mail Ispis PDF

infokup 2016U Primoštenu je održana državna razina natjecanja iz Informatike od 15.-18. ožujka na kojem su sudjelovala i naša dva učenika, Borna Cafuk, 2. razred (mentorica Mihaela Kelava, prof.) i Luka Ćurić, 1. razred (mentor: Dario Vidić, mag.ing.el.).
Borna se natjecao u dvije kategorije (osnove informatike i algoritmi), a Luka u kategoriji osnove informatike. Borna je u kategoriji algoritmi ostvario četvrto mjesto, a u osnovama informatike sedmo mjesto, dok je Luka u osnovama informatike ostvario peto mjesto.
Obojica su ostvarila izniman uspjeh i stekli značajno obrazovno i životno iskustvo, na čemu im čestitaju mentori kao i Škola koju su predstavljali.

LiDraNo 2016.

E-mail Ispis PDF

Ovogodišnja Gradska smotra LiDraNo 2016. za srednje škole održana je 9. veljače u organizaciji Gimnazije Bjelovar.  Na  LiDraNu su nastupali učenici pet bjelovarskih srednjih škola: Gimnazije Bjelovar, Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, Medicinske škole Bjelovar i Glazbene škole „Vatroslav Lisinski“.

Sudjelovalo je ukupno 64 učenika i 12 mentora. Gimnazijalci na ovogodišnjem LiDraNu bili su: Ana Perković, Ela Nalevka, Stella Zavišić, Lucija Pranjić, Marko Vujanović-Kotarščak (literarni izričaj) Marko Vujanović-Kotarščak (novinarski izričaj) Antonio Klauda, Miran Topljak,Vana Link, Dora Pleskalt, Magdalena Magdić (individualni scenski izričaj) Miran Topljak, Borna Premužić, Antonio Klauda, Petar Tomić (skupni scenski izričaj). Povjerenstvo za prosudbu literarnih radova radilo je u sljedećem sastavu: Tina Gatalica (predsjednica povjerenstva) i Neda Adamović iz Narodne knjižnice „Petar Preradović“ te Dubravka Veseli, profesorica hrvatskog jezika u mirovini. Njihov je zadatak bio da između pristiglih 11 radova njih 8 predlože za županijsku razinu. Odabrale su sljedeće radove: Ela Nalevka: Zaljubljena u ljubav (Gimnazija Bjelovar) Tomislav Toncer: Pjesma o babi (Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar) Filip Šijić: Kazalište – moja ljubav (Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar) Lucija Pranjić: Kazalište Život (Gimnazija Bjelovar) Stella Zavišić: Oprostite, gospođo, koliko košta ljubaznost? (Gimnazija Bjelovar) Jan Hautman: Jer svijet je lijep, a život dar je s neba (Gimnazija Bjelovar) Klementina Cvetković: Nek se i dalje vrti naša Zemlja mala (Medicinska škola Bjelovar) Marinela Herout: Magična kutija (Medicinska škola Bjelovar). 

Novinarsko stvaralaštvo prosuđivali su: Sanja Klinac, predsjednica povjerenstva, Danijela Hegediš, Inka Ševerdija. Oba pristigla rada povjerenstvo je poslalo na županijsku smotru. To su Luka Rasinec (Glazbena škola „Vatroslav Lisinski“) s reportažom Virtuoz s onoga svijeta i Marko Vujanović-Kotarščak (Gimnazija Bjelovar) s reportažom Avanture skrivene u dodiru antike. Scenski dio programa LiDraNa održan je 9. veljače u Domu kulture. Povjerenstvo koje su sačinjavali Goran Smoljanović, diplomirani glumac (predsjednik povjerenstva), Margareta Fabičević, voditeljica Bjelovarskog kazališta te Igor Pečenjev, bjelovarski glumac i redatelj, imalo je zadatak od 20 scenskih nastupa za županijsku smotru odabrati 3 pojedinačna i 3 skupna scenska nastupa. Učenici bjelovarskih srednjih škola kontinuirano iskazuju interes za ovakav vid izražavanja, a neki su se od njih već profilirali u kvalitetne mlade glumce, u što se bjelovarska javnost mogla uvjeriti prateći rad Bjelovarskog kazališta. U kategoriji pojedinačnih nastupa Povjerenstvo je za županijsku razinu odabralo sljedeće učenike: Magdalenu Žabić, iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar (monolog iz romana Evgenij Onjegin A. S. Puškina) ,Ivančicu Futač, iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar (monolog iz drame Psihoza Sarah Kane) Mirana Topljaka, iz Gimnazije Bjelovar (pjesma Trinaesta Krešimira Pintarića) U kategoriji scenskih nastupa na županijsku razinu LiDraNa plasirali su se: dramska skupine iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar (igrokaz Neočekivana odluka – autorski rad učenika) dramska skupina Glazbene škole „Vatroslav Lisinski“ (igrokaz Nikle štikle – autorski rad učenika) učenice Medicinske škole Bjelovar koje su izvele recital Jur nijedna Luke Paljetka. Županijska smotra  održat će se 1. 3. u Garešnici

Čestitamo svim učenicima Gimnazije na sudjelovanju, a Miranu, Stelli, Marku, Luciji, Janu i Eli želimo puno uspjeha na Županijskoj smotri!

 

Ažurirano: Ponedjeljak, 22 Veljača 2016 18:24

Fotografiranje za godišnjak Škole

E-mail Ispis PDF

Fotografiranje učenika za Godišnjak 2015./2016. održat će se:

  • 09. veljače/utorak:
    8:00-13:05 Drugi razredi
    14:00-19:05 Prvi razredi
  • 10. veljače/srijeda:
    8:00-13:05 Četvrti razredi
    14:00-19:05 Treći razred

Stranica 4 od 10

Izvannastavne aktivnosti

Kontakt

Tajništvo: 043.241.578    
043.220.946    
Psiholog i pedagog: 043.221.310    
Zbornica: 043.220.945    
Ravnatelj: 043.241.088                
Fax:     043.220.946

Email: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr