Opće vijesti

....sve opće školske i vanškolske vijesti i obavijesti

Sjećanje na Vukovar

E-mail Ispis PDF

vuksj1Sjećanje na Vukovar, nastavljeno je u ponedjeljak 19. studenoga 2018. U kupoli  su učenici Povijesne skupine;  Elena Dvoraček 3.e, Dorotea Globan, 3.b, Anika Grgć, 3.e, Katarina Janeš, 3.b,  Antonio Klemić, 3. b i Domagoj Koprivnjak, 3.b uz mentoricu prof. Grgičin,  pripremili prezentaciju, kojom se prisjećamo Domovinskog  rata i svih žrtava, a osobito žrtve Vukovara.
Kroz izdvojene priče prisjetili su se svega onoga što se zbivalo početkom devedesetih, od početka velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, prvih žrtava, stradanja sela i gradova  do žrtve grada heroja.  
Ovom prezentacijom htjeli smo dati svoj doprinos sjećanju na sve žrtve koje nikada ne smiju biti zaboravljene.
Hvala svima koji su nazočili prezentaciji i učenike nagradili velikim pljeskom.
vuksj2

Projekt Vukovar

E-mail Ispis PDF

nazorujU sklopu projekta „Dani  sjećanja na žrtvu Vukovara“ gost –predavač naše škole bio je prof. dr. sc. Ante  Nazor,  ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rat. Predavanju su nazočili učenici četvrtih razreda i svi koji su bili zainteresirani.  Na početku dr. Nazora pozdravila je prof. Grgičin, organizatorica ovog predavanja.
Predavanje ovog eminentnog stručnjaka i istraživača novije hrvatske povijesti i događaja vezanih uz Domovinski rat  bilo je vrlo zanimljivo. Profesor je na vrlo jednostavan i pristupačan način govorio o stanjima na našim područjima kroz cijelo 20. stoljeće pa sve do samoga početka, ali i kraja Domovinskog rata.
Prof. Ante Nazor objasnio je zašto rat u Hrvatskoj krajem prošlog stoljeća nije bio “građanski rat”. Domovinski rat široko je prihvaćen naziv za razdoblje hrvatske povijesti u 90-im godinama XX. stoljeća, u kojem je stvorena, a potom u nametnutom ratu i obranjena suvremena Republika Hrvatska.
Nastojanje da se Domovinski rat prikaže kao „građanski rat” pokušaj je zamagljivanja činjenica jer osim teoretske podloge, koja u obzir uzima da je u tom ratu na strani agresora sudjelovao dio Srba iz Hrvatske, a koja je potpuno nevažna za razumijevanje karaktera Domovinskoga rata, svi drugi elementi pokazuju da je riječ o osvajačkom ratu započetom u ljeto 1991. radi pripajanja Srbiji znatnih dijelova Hrvatske, a potom Bosne i Hercegovine, odnosno radi ostvarenja glavnoga cilja velikosrpske politike – da „svi Srbi žive u jednoj državi”, koju je tada provodilo srbijansko vodstvo predvođeno Slobodanom Miloševićem. Dakle, cilj rata nije bio promjena vlasti u Hrvatskoj ili borba za prevlast u Hrvatskoj. S osobitim pijetetom govorio je o bitci za Vukovar, žrtvi Vukovara i značenju Vukovara  za Hrvatsku.
Učenici su predavanje nagradili dugotrajnim pljeskom. Dr. Ante Nazor je donirao 30-ak knjiga za školsku knjižnicu.

Projekt "Crocus"

E-mail Ispis PDF

Gimnazija  Bjelovar ove godine sudjeluje u projektu "Crocus"
Projekt Šafran ( The Crocus Project) zamišljen je kao cjelogodišnja aktivnost u koju se uključuju škole iz cijelog svijeta. Nastao je na poticaj Europske unije, pod programom „ Europe for citizen“ u suradnji sa Irskim Ministarstvom integracija i Holocaust Education Trust Irland s kojima surađuje i naše Spomen područje Jasenovac koje nam je i poslalo lukovice šafrana. U projektu sudjeluju učenici/ce 2.a razreda, pod mentorstvom Željke Holjević, prof. i Jadranke Lusavec, prof.
Prvi dio projekta je proveden, a obuhvaća pripremu i sađenje samih lukovica šafrana.  

 

Udžbenici u šk. god. 2018./2019.

E-mail Ispis PDF

Poštovani roditelji i učenici, 

udžbenici se za školsku godinu 2018./2019. ne mijenjaju u odnosu na prošlu školsku godinu, a potpun popis možete preuzeti ovdje.

Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

E-mail Ispis PDF

DanMimohod1a 29. rujna obilježavamo Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja. Tim povodom tradicionalno je organiziran Mimohod pobjednika“Barutana 91“ prema Spomen području Barutana, uoči kojeg je organizirana ceremonija u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika. Ceremonija je započela polaganjem vijenaca na Spomen obilježju poginulim braniteljima, te polaganjem vijenaca na bjelovarskoj katedrali u spomen civilnim žrtvama, nakon čega je održana vojno-akrobatska ceremonija Počasno-zaštitne satnije Oružanih snaga RH. Kako bi odali počast i zahvalnost našim braniteljima u Mimohodu su sudjelovali i maturanti naše škole u pratnji profesora O. Bosanca i M. Štimac. Nakon dolaska na Spomen područje Barutana održana je komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima, polaganje vijenaca te sveta misa.

mimohod2

Stranica 1 od 11

 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 

Izvannastavne aktivnosti

Kontakt

Tajništvo: 043.241.578    
043.220.946    
Psiholog i pedagog: 043.221.310    
Zbornica: 043.220.945    
Ravnatelj: 043.241.088                
Fax:     043.220.946

Email: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr