Knjižnica

Posjet Domu za starije osobe uz Međunarodni dan starijih osoba

E-mail Ispis PDF

Čitanje u Domu za starije osobe Bjelovar uz Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba se od 1991. godine obilježava svake godine 1. listopada. Ovaj je dan utemeljen u cilju podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba, poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja. Obilježavanjem ovoga dana naglašava se potreba da se starijim osobama smanji osjećaj da su zaboravljene te da se posvetimo upravo njima i njihovim problemima.

Kako bismo zahvalili našim starijim sugrađanima i pokazali naše poštovanje, odlučili smo posjetiti Dom za starije osobe Bjelovar. Dana 2. listopada 2018. učenici naše škole su korisnicima Doma predstavili svoja glazbena i čitateljska umijeća. Uz nekoliko glazbenih točaka i čitanje prigodnih priča uspjeli smo razveseliti starije uz obećanje da ćemo ih uskoro ponovno posjetiti.

Ažurirano: Srijeda, 07 Studeni 2018 13:38

,,Tulum s(l)ova'' - iskustva

E-mail Ispis PDF

Noćnim čitateljskim susretom u školskoj knjižnici Gimnazije Bjelovar započeo je neobični projekt poticanja čitanja iz užitka naglas Tulum s(l)ova. U knjižnici Gimnazije Bjelovar po prvi put održan je uvodni noćni čitateljski susret koji označava početak ciklusa Tuluma s(l)ova. Uz obvezno ceremonijalno čitanje iz užitka naglas učenici su se preko Skype servisa družili s Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom Varaždin čitajući jedni drugima.

t t2

Nakon igre upoznavanja i igre koncentracije uslijedilo je ceremonijalno čitanje. Čitalo se u kasnim večernjim satima u ugodnom okružju školske knjižnice pod slabim svjetlom upaljenih svijeća. Svatko si je izabrao ulomak iz najdraže knjige koji je htio podijeliti s drugima. Nakon čitanja učenici su sudjelovali u drugim aktivnostima koje su vodile školska knjižničarka Biljana Barišić Mudri te profesorice hrvatskoga jezika Ivana Peulja i Mirjana Maretić.

Druga faza projekta jest čitanje u lokalnoj zajednici. Dana 19. prosinca 2017. godine učenici su posjetili Odjel za pedijatriju Opće bolnice Bjelovar. Djeci koja su trenutno smještena na Odjelu učenici su pročitali nekoliko božićnih priča, a potom se poigrali. Zadovoljstvo je bilo obostrano, a nama je posebno drago što smo imali priliku uljepšati dan djeci koja su bolesna i time odvojena od svojih obitelji u ove blagdanske dane.

t3

U svibnju (16.5. i 25.5.) smo išli čitati u Dječji vrtić Ciciban. Nakon čitanja zanimljivih priča uslijedilo je igranje, plesanje, pjevanje i crtanje. U zajedničkom druženju svi smo uživali, a cijeli projekt je ocijenjen kao jedno pozitivno iskustvo koje bismo trebali ponoviti.

20180529 09492020180529 095457

20180529 100645

Ažurirano: Petak, 08 Lipanj 2018 11:56

Daj šapi glas! - iskustva

E-mail Ispis PDF

Na veliki interes učenika Gimnazije Bjelovar, odlučili smo se ove školske godine uključiti u projekt ,,Daj šapi glas!''. ,,Daj šapi glas!'' projekt je brige za napuštene životinje kroz volonterski i humanitarni angažman učenika. Projekt se održava na nacionalnoj razini u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara, a osmislila ga je Draženka Stančić, knjižničarka Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu. Cilj projekta jest briga učenika o napuštenim životinjama i pomoć udrugama koje se brinu o tim životinjama te aktivno uključivanje učenika u rješavanje društvenih problema. U našem projektu aktivno je sudjelovalo 30-ak učenika, a suradnju smo ostvarili s Društvom za zaštitu životinja ,,Šapa'' i Udrugom za zaštitu životinja ,,Vau-vau''. Naša prva aktivnost bilo je kreiranje vizualnog identiteta projekta. Logo projekta na razini škole osmislila je učenica Iva Stanković.

Daj 5 za Sapu

Nakon toga je uslijedio istraživački rad učenika koji su pojedinačno odgovarali na pitanja o napuštenim životinjama i udrugama koje se brinu o njima. Odgovore su predstavljeni u obliku plakata postavljenog u školskoj knjižnici. Prvu humanitarnu aktivnost smo organizirali uoči Božića kada smo na razini cijele škole prikupljali deke i hranu za životinje zbrinute u ,,Šapi''. U veljači 2018. godine u školskoj knjižnici je održano stručno predavanje dr. Gordane Knežević Milčić s temom ,,Uloga građana volontera u zbrinjavanju nezbrinutih pasa (mačaka)''. Na predavanju su učenici upoznati s problemima napuštenih životinja i načinima kojima se može utjecati te spriječiti odbacivanje pasa i mačaka. Kroz priču i fotografije učenici su mogli uočiti njezin hvalevrijedan rad te iskustva u zbrinjavanju i udomljavanju napuštenih životinja. Osvijestila nas je kako možemo biti podrška i širiti pozitivan stav prema zaštiti bića koja potpuno ovise o nama.

d

Zatim su uslijedile kreativne aktivnosti. Učenici su izdvojili svoje slobodno vrijeme izrađujući ukrase od recikliranog materijala, a iste su prodavali na Tržnici Bjelovar. Uoči Dana planeta Zemlje u školi je organizirana humanitarna akcija prikupljanja plastične ambalaže u sustavu povratne naknade. Zarađenim novcima kupili smo hranu i ostale potrepštine te ih donirali udrugama ,,Šapa'' i ,,Vau-vau''.

20180327 135122

20180421 095754 1

Za kraj nam je ostalo volontiranje u navedenim udrugama, gdje su učenici bili u izravnom kontaktu sa životinjama kojima su humanitarno pomagali cijelu godinu.

20180516 154140

Ažurirano: Petak, 08 Lipanj 2018 11:56

Nacionalna razina kviza Čitanjem do zvijezda - 3.mjesto

E-mail Ispis PDF

Nacionalna razina on line kviza znanja i kreativnosti ,,Čitanjem do zvijezda'' održana je u Gimnaziji Bjelovar 11. svibnja 2018.g. Kvizu je pristupilo 6 učenica naše škole, a izradi multimedijskog uradka jedna učenica. Natjecanje je namijenjeno učenicima od prvog do četvrtog razreda srednje škole u svrhu promicanja aktivnog čitanja, istraživačkog rada na tekstu, upoznavanju različitih žanrova te praćenju suvremene književnosti. Projekt je pod pokroviteljstvom Hrvatske mreže školskih knjižničara, a od 2017. godine ima potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izradi multimedijskog uradka pristupila je 1 učenica iz naše škole, Ena Jelić iz 3.b razreda. Izradila je digitalni poster na temu knjige ,,Zlatarovo zlato'', čime je osvojila 15. mjesto.

Kvizu znanja i kreativnosti pristupilo je ukupno 130 učenika na razini cijele Hrvatske. Prosječan postotak točno riješenog kviza je 62%.

Natjecanje se odvijalo on line, a kvizu je istodobno pristupilo šest prijavljenih učenica naše škole. Na raspolaganju su imale 60 minuta za odgovaranje na 75 pitanja iz poznavanja fabule četiri romana: ,,Zlatarovo zlato'' (August Šenoa), ,,Judita'' (Miro Gavran), ,,Kradljivica knjiga'' (Markus Zusak) i ,,Vitez slavonske ravni'' (M. J. Zagorka).

Učenica Ema Šetit (3.a) ostvarila je najviše bodova, 59 od ukupno 75, tj. 78% točnih odgovora i time zauzela 3. mjesto (od ukupno 130 učenica). Ostale učenice koje su sudjelovale u kvizu su: Elizabeta Punčec, 4.e (4. mjesto), Tina Polašek, 4.e (5. mjesto), Sara Plentaj, 1.a (13. mjesto), Dorotea Globan, 2.b (15. mjesto), Lorena Kampić, 4.e (18. mjesto).

Mentorica koja je učenice pripremala za natjecanje je školska knjižničarka Biljana Barišić Mudri, a ispitno povjerenstvo činile su Ivana Peulja (profesorica hrvatskog jezika), Spomenka Vujčić (pedagoginja) te Ines Vidović (knjižničarka OŠ Ivana Viteza Trnskog Nova Rača).

Ažurirano: Utorak, 22 Svibanj 2018 12:39

Noć knjige u Gimnaziji Bjelovar

E-mail Ispis PDF

U gimnazijskoj kupoli 23. travnja 2018. održana je manifestacija Noć knjige. Sukladno ovogodišnjoj temi Budućnost knjige, pripremili smo učenicima bogat program. Program smo započeli vođenom fantazijom kojom su učenici kroz igru mogli naslutiti temu cijele večeri. Upravo je naša tema bila vrijeme te smo tome posvetili ostale aktivnosti. Nakon predavanja školske knjižničarke o neobičnim svjetskim knjižnicama, raspravljali smo o tiskanoj i elektroničkoj knjizi te naslućivali kako bi knjiga mogla izgledati u budućnosti. Zatim su učenici, koji su sudjelovali u natječaju ,,Ja sam pisac'', čitali svoje sastavke, a knjižničarka je proglasila ,,najčitatelje'' Gimnazije Bjelovar. Program je nastavila profesorica hrvatskog jezika Mirjana Maretić predstavljanjem znanstveno fantastičnih knjiga. Kako bi učenicima što uvjerljivije dočarala njihov smisao, profesorica se poslužila predmetima koji se spominju u radnji predstavljenih romana. Tako su učenici mogli degustirati ,,Superrasturač'' i naučiti čemu sve ručnik može poslužiti u svemiru.

20180423 222918

Nakon zanimljivog predstavljanja knjiga, program su nastavile učenice Karla Kasalo i Mirna Kovačev uprizorenjem teksta ,,Čovjek koji je izmislio vrijeme'' pod voditeljstvom profesorice hrvatskog jezika Jelene Ivezić.

20180423 22494820180423 195133

Cijela večer je bila prožeta glazbom zahvaljujući učenicima Luciji Radoš, Davidu Palijanu i Rafaeli Kalfić te njihovoj mentorici Vesni Krgović, profesorici glazbene kulture.

Ovo slavlje u čast knjizi proteklo je u opuštenom raspoloženju do kasnih večernjih sati.

Noć knjige1

Ažurirano: Srijeda, 25 Travanj 2018 08:59

Stranica 2 od 6

Izvannastavne aktivnosti

Kontakt

Tajništvo: 043.241.578 (administratorica)   
                043.220.175 (tajnica)   
Psiholog i pedagog: 043.221.310    
Zbornica: 043.220.945    
Ravnatelj: 043.241.088                
Fax:     043.220.946

Email: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr