Knjižnica

Humanost na djelu - Gimnazija Bjelovar

E-mail Ispis PDF

BOŽIĆNA HUMANITARNA AKCIJA GIMNAZIJE BJELOVAR

Povodom božićnih blagdana učenici Gimnazije Bjelovar i ove su godine sudjelovali u humanitarnim aktivnostima čiji je cilj bio pomoći socijalno ugroženim obiteljima. Humanitarna božićna priredba, kreativna radionica, literarni natječaj, posjet Domu za starije Bjelovar, darivanje siromašnih obitelji, aktivnosti su u kojima su naši učenici pokazali svoje dobro srce i nesebično izdvojili svoje vrijeme.

Jedna od prvih aktivnosti bila je kreativna božićna radionica. Na razini cijele škole organizirana je izrada božićnih čestitki i ukrasa, koji su potom bili izloženi u zbornici namijenjeni za prodaju.

Knjižničarka je pokrenula literarni božićni natječaj u pisanju poezije ili proznog teksta božićne tematike. Na natječaj su se prijavile učenice Ela Nalevka (4.b, mentorica: prof. Marina Šramek), Korana Horvatek (1.d., mentorica: prof. Ivana Peulja), Elena Dvoraček (3.e, mentorica: prof. Mirjana Maretić) i Antonia Kasalo (1.d, mentorica: prof. Ivana Peulja). Pristigle radove ocijenilo je stručno povjerenstvo u sastavu profesorica hrvatskog jezika Marine Šramek i Kristine Kraljić te knjižničarke Biljane Barišić Mudri. Iako su najviše bodova osvojile učenice Ela Nalevka i Korana Horvatek, odlučili smo nagraditi sve učenice koje su sudjelovale u natječaju.

Dana 11. prosinca 2018. posjetili smo Dom za starije osobe, kako smo i obećali na prijašnjem posjetu. Ponovno smo razveselili štićenike Doma izvedbom nekoliko prigodnih glazbenih točaka, a posjet su upriličile učenice Dejana Misirača kazivanjem poezije ,,Dobrota Badnjaka'' te učenice Ivona Aušperger i Stela Majurec čitajući priču ,,Božić u Šapudlu'' Pavla Pavličića. Učenike su vodile profesorice Vesna Krgović i knjižničarka.

Već idući dan, 12. prosinca, u kupoli naše škole održana je humanitarna božićna priredba pod sloganom ,,Četiri za pet'': četiri generacije gimnazijalaca pomažu pet socijalno ugroženijih obitelji. Ulaznica za priredbu su bili dobrovoljni prilozi, novčani ili u obliku živežnih namirnica. Program je bio raznolik; uz nekoliko recitacija i prikaza božićne priče, sveukupnu atmosferu dodatno su uljepšali naši glazbenici, tamburaški sastav i školski zbor pod ravnanjem profesorice Vesne Krgović. Recitacije su izvodili učenici 1.c razreda: Ivan Šćuric, Luka Španja, Dora Jurić, Dario Kambić i Šimun Crnković (mentorica: profesorica Marina Šramek) te učenice trećih razreda: Dejana Misirača i Ena Starčević (mentorica: Biljana Barišić Mudri). Učenice Ana Marija Horvat, Dejana Misirača i Ena Starčević, koje su ujedno i polaznice Bjelovarskog kazališta, počastile su učenike i ostale uzvanike prikazom priče ,,Jabuke božićnice'' (mentorica: knjižničarka Biljana Barišić Mudri). Tamburaški sastav činili su učenici: Iva Čavlović, Luka Diktić, Ela Hamzić, Ivan Jokić, Nives Kovačević, Bruno Laktaš, Selin Nikolić-Šipek. Članovi vokalnog sastava bili su: Sara Andričić, Korana Horvatek, Lucija Radoš, Petra Rajić, Petra Stančin, Mirta Studen, Karla Štefan, Lana Trempetić, Lea Virovac. Učenici koji su bili glazbene prateće dionice: Ela Hamzić (gitara), Lovro Lukačić (gitara i vokalni solist), David Palijan (klavijature i gitara). Priredbu je moderirala profesorica Mirjana Maretić, a kupolu su ukrasili učenici s profesoricom Andreom Pratnemer i knjižničarkom.

IMG-073f9c9d0cea8f258d116ad485cc1c10-VIMG-6a80ed17651b8817780b64b9722d7f07-V

Humanitarnom priredbom, prodajom čestitki i ukrasa te novčanom razrednom donacijom, prikupili smo 4 280 kuna kojima smo kupili živežne namirnice i podijelili ih pet socijalno potrebitim obiteljima, čije smo adrese dobili u suradnji s bjelovarskim Caritasom. Ove obitelji su posjetili naši učenici Lucija Šogorić, Kristina Milović, Dejana Misirača, Lucija Barešić, Luka Diebalo, Rebeka Devčić i Ivana Crkvenac u pratnji ravnatelja Želimira Vujića, pedagoginje Spomenke Vujčić, profesorice Željke Holjević i knjižničarke te im tako uljepšali ovo blagdansko vrijeme. Zahvaljujemo svim učenicima i profesorima koji su na bilo koji način sudjelovali u božićnim humanitarnim aktivnostima. Zahvaljujemo ravnatelju koji nam je omogućio provedbu svih planiranih aktivnosti.

h1h5h10

IMG-4b86deb18dc3be9e0e78315476ffce28-VIMG-86a3af905b0017695ae8dff33e726ef5-V

Drago nam je što su naši učenici prepoznali humanost i pomaganje kao temeljne vrijednosti kojima postajemo bolje osobe, a čime smo potvrdili glavne ishode naših aktivnosti. I ovo polugodište ćemo nastaviti s humanitarnim djelatnostima, vodeći se poznatim citatom Majke Terezije: ,,Nije važno činiti velike stvari, već male stvari s velikim srcem!''

Ažurirano: Četvrtak, 07 Veljača 2019 18:35

Lidrano

E-mail Ispis PDF

pozivnica mail

Tulum s(l)ova u školskoj knjižnici

E-mail Ispis PDF

Tulum s(l)ova u Gimnaziji Bjelovar

Učenici Gimnazije Bjelovar su i ove školske godine sudjelovali u neobičnom projektu poticanja čitanja iz užitka naglas Tulum s(l)ova.

U petak, 26. listopada 2018., u kupoli Gimnazije Bjelovar u večernjim i noćnim satima bilo je živahno. Održan je uvodni noćni čitateljski susret koji označava početak novog ciklusa Tuluma s(l)ova. Na Tulumu je sudjelovalo petnaest učenika, knjižničarka, profesorica glazbene kulture i profesorice hrvatskog jezika. Uz obavezno ceremonijalno čitanje iz užitka naglas učenici su se preko skypea družili s Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom Varaždin čitajući i pjevajući jedni drugima. Čitao se Gavran, Ammaniti, Bucay, A. Christie, Pongrašić, Dostojevski i drugi autori.

20181026 203217

Osim igre upoznavanja i motivacijskih igri, učenici su sudjelovali u radionicama Poetski kolaž te kvizu Pogodi pjesmu preko web alata Kahoot. Za odličnu atmosferu pobrinuo se školski glazbeni sastav izvođenjem prigodnih glazbenih točaka. Biti jedini u školi u petak navečer, bio je zaista poseban užitak. Druženje je proteklo u opuštajućoj atmosferi na obostrano zadovoljstvo učenika i nastavnika.

20181026 214954u20181026 225828

 

20181026 220619u20181026 225639u

Nakon noćnog čitateljskog susreta slijede čitanja na javnim mjestima: domovi za starije i nemoćne, dječji vrtići, bolnica… Na čitanje će ići učenici koji su sudjelovali na noćnom čitateljskom susretu. Za sve aktivnosti dobivene su suglasnosti roditelja. Provedbom ovog projekta školske knjižnice doprinose kulturnim aktivnostima u svojoj lokalnoj zajednici, nudeći neobičnu kulturnu uslugu – čitanje naglas iz užitka.

Književni susret s Julijanom Matanović

E-mail Ispis PDF

KNJIŽEVNI SUSRET S JULIJANOM MATANOVIĆ

IMG-20181105-WA0022

Priču kao i poziv na kavu, treba zaslužiti. A svojim je pričama naša poznata književnica Julijana Matanović zaslužila simpatije učenika i profesora Gimnazije Bjelovar.

Dana 5. studenoga 2018. u kupoli Gimnazije Bjelovar pila se kava razgovoruša u društvu naše cijenjene gošće. Književni susret smo organizirali povodom Mjeseca hrvatske knjige, a održao se u kupoli koja je odisala uzbuđenjem i znatiželjom naših učenika. U razgovoru s učenicima književnica nam je otvoreno kazivala o vlastitim iskustvima, emocijama i životnim situacijama, a njezine priče su bile tople i tečne poput kave koju je ispijala iz svoje šalice.

IMG-20181105-WA0021IMG-20181105-WA0026IMG-20181105-WA0030

Kava, taj omiljeni crni napitak, ispijao se u europskim kavanama od sredine 17. stoljeća te je brojnim umjetnicima poslužila kao istinski izvor nadahnuća. Kava je nadahnula i našu gošću u književnom stvaranju te je tako danas autorica uspješnica ,,Zašto sam vam lagala'', ,,Samo majka i kći'', ,,Cic i svila'', ,,Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka'', kao i drugih poznatih djela, a napisala je i knjigu o kavi pod naslovom ,,I na početku i na kraju bijaše kava''. U knjizi spaja čin ispijanja kave s pozivima na kavu i pričama o istinskim životima. Za mlade je napisala nekoliko romana: ,,Rečeno-učinjeno'', ,,Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom'' te ,,One misle da smo male''. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja kao što su ''Josip i Ivan Kozarac'', ''Kiklop'', ''Mali princ'', i dr. Napisala je više od dvjesto ogleda, eseja i književnih kritika. Umirovljena je sveučilišna profesorica.

IMG-20181105-WA0032

U organizaciji književnog susreta sudjelovali su učenici 1.a,1.b,1.c, 2.a, 2.b, 2.d, 3.b, 3.c i 4.a razreda te im ovom prilikom srdačno zahvaljujemo. Učenici su čitali Julijanine knjige, pripremali pitanja za književnicu, pisali osvrte na pročitane knjige, dizajnirali digitalne naslovnice knjiga, kao i bookmarkere s njezinim citatima. Na samom početku programa književnici smo uručili buket cvijeća i prigodni poklon naših učenika kao znak dobrodošlice. Program su vodile učenice Selin Nikolić Šipek i Katarina Janeš, a razgovor sa spisateljicom učenice Ana Marija Horvat i Iva Bjelić. Učenice su postavljale pitanja o spisateljičinom životu i djelu, a većina pitanja je bila vezana uz pročitane knjige. U razgovoru smo puno saznali o njezinom životu, radu na Fakultetu i književnom stvaralaštvu. Odgovori književnice bili su iskreni i emotivni, a književnica nas je oduševila svojom toplinom, jednostavnošću i srdačnošću. U stankama za kavu uslijedilo je čitanje ulomaka iz spisateljičinih knjigas, a posebno su nas razveselili naši školski glazbenici izvedbom nekoliko glazbenih točaka.

IMG-20181105-WA0013IMG-20181105-WA0016

IMG-20181105-WA0029IMG-20181105-WA0002

Svoje smo vrijeme ispunili dragocjeno, u pravom društvu s Julijanom Matanović. Nakon razgovora nije bilo potrebe za dodatnim pitanjima iz publike jer je svaki odgovor književnica pretvorila u jednu toplu životnu priču. Nakon susreta učenici su imali priliku ,,popiti kavu'' i produžiti svoje druženje s književnicom u ugodnom ambijentu školske knjižnice.

IMG-20181107-WA0001

Iznimno smo zahvalni što smo imali čast ugostiti dragu književnicu Julijanu Matanović. Želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu i životu općenito. Drago nam je što smo ostavili lijep dojam i što se književnica sretna vratila u Zagreb. Zahvalni smo joj na lijepim povratnim informacijama i veselimo se sljedećem druženju.

IMG-20181105-WA0015

Ažurirano: Srijeda, 07 Studeni 2018 13:10

Posjet Domu za starije osobe uz Međunarodni dan starijih osoba

E-mail Ispis PDF

Čitanje u Domu za starije osobe Bjelovar uz Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba se od 1991. godine obilježava svake godine 1. listopada. Ovaj je dan utemeljen u cilju podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba, poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja. Obilježavanjem ovoga dana naglašava se potreba da se starijim osobama smanji osjećaj da su zaboravljene te da se posvetimo upravo njima i njihovim problemima.

Kako bismo zahvalili našim starijim sugrađanima i pokazali naše poštovanje, odlučili smo posjetiti Dom za starije osobe Bjelovar. Dana 2. listopada 2018. učenici naše škole su korisnicima Doma predstavili svoja glazbena i čitateljska umijeća. Uz nekoliko glazbenih točaka i čitanje prigodnih priča uspjeli smo razveseliti starije uz obećanje da ćemo ih uskoro ponovno posjetiti.

Ažurirano: Srijeda, 07 Studeni 2018 13:38

Stranica 1 od 6

  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  5 
  •  6 
  •  » 
  •  Kraj 

Izvannastavne aktivnosti

Kontakt

Tajništvo: 043.241.578    
043.220.946    
Psiholog i pedagog: 043.221.310    
Zbornica: 043.220.945    
Ravnatelj: 043.241.088                
Fax:     043.220.946

Email: ured@gimnazija-bjelovar.skole.hr