Učenički kutak

Radovi i ostvarenja naših učenika

Božićna priredba

E-mail Ispis PDF

bozicna201523. prosinca u Domu kulture održana je božićna proslava naše Gimnazije. Glazbenim i scenskim izvedbama obilježili smo božićne blagdane i razveselili naše učenike i nastavnike. Na samom početku oduševili su nas učenici Ivona Galkowski i Jurica Bajević izvevši nekoliko glazbenih dueta. Gitarističkim izvedbama Jurica je sudjelovao i u trećoj točki priredbe, božićnom igrokazu. Ovo dvoje mladih glazbenih  talenata obilježit će, nadamo se, i buduća školska događanja. Božićni duh zajedništva donijela nam je sljedeća glazbena točka. Naime, tradicionalnu božićnu pjesmu Narodi nam se zajednički su izveli nastavnici i učenici. Učeničko – nastavničkim zborom ravnala je naša profesorica glazbene kulture Vesna Krgović. Veselimo se budućim izvedbama ovog „mješovitog“ zbora! Vrhunac programa bio je glazbeno – scenski božićni igrokaz u kojem su snage udružili učenici iz dramske skupine i mladi glazbenici naše škole.  Duhovita glazbeno – scenska igra smještena na Sjeverni pol omogućila je našim učenicima da pokažu svoje glazbene i glumačke talente. Djeda Mraza pred mirovinom (Petar Krznarić, 3. b) namučila su četvorica kandidata (Petar Tomić, 3. d, Borna Premužić, 3. b, Antonio Klauda, 3. a i Miran Topljak, 2. c) koji se natječu za njegovo „radno  mjesto“. U ulozi Djedovih pomagačica nastupile su Hana Lihter (3. a), Buga Kranželić (3. c) i Ivana Rech (3.b). Božićnu priču pratio je Bend Djeda Mraza, tj. naš školski big band pod ravnanjem Brune Bišćana, učenika 3. d razreda. Izvedbama božićnih klasika naši su glazbenici stvorili istinski blagdanski ugođaj, a iza mikrofona, u skladu sa svojim ulogama, našli su se i glumci. Tražeći novog Djeda Mraza, otkrili smo što nam znači Božić, želimo li ga modernizirati ili ga volimo baš takvog kakav jest. Bez obzira na to jesu li pjevali, svirali, glumili, najavljivali ili bili tehnička podrška, od srca zahvaljujemo svim sudionicima naše božićne svečanosti!

Oko svijeta u 50 koncerata

E-mail Ispis PDF

Prikaz modernog dokumentarnog filma o multinacionalnom amsterdamskom orkestru i njegovim gledateljima.

IMG 7057Dokumentarni film nizozemske redateljice Heddy Honigman, rođene 1951. godine u Peruu, je vrhunski film ovoga žanra. Heddy od svoje 20-te snima isključivo dokumentarne filmove. Film prati amsterdamski kraljevski multinacionalni orkestar (eng. Royal Concertgebouw Orchestra) koji je 2013. proputovao svijet izvodeći 50 koncerata na 6 kontinenata. Otuda i naslov filma „Oko svijeta u 50 koncerata“ ili eng. „Around the world in 50 concerts.“  Heddy ih je pratila u Buenos Airesu, Sowetu i Sankt Petersburgu. Film prikazuje priče njoj najzanimljivijih članova orkestra i njegovih vjernih gledatelja, ljubitelja klasične glazbe, kao npr. taksista iz Buenos Airesa, učitelja glazbenog iz Soweta, umirovljenika iz Sankt Petersburga itd. Na taj način redateljica prikazuje značaj klasične glazbe u životima tih „običnih“ ljudi. Film je dovršen 2014. godine i traje 95 minuta, iako redateljica tvrdi da je imala oko 10 sati snimljenih uradaka. Snimanje filma joj je bilo izuzetno teško zato jer je u koncertnim dvoranama smjela imati samo dvije kamere, što je uistinu premalo.IMG 7050
Prvo prikazivanje (premijeru) je imao na otvaranju prestižnog festivala dokumentarnog filma IDFA (eng. International Documentary Film Festival Amsterdam) u Amsterdamu. Dana 4. listopada 2015. otvorio je 10. DokuArt, festival dokumentarnog filma u KMC-u Bjelovar. Cijena karte je bila „uobičajenih“ 20 kuna i na prikazivanju su prisustvovali svi gradski čelnici, organizatori festivala, nizozemska veleposlanica i sama redateljica filma Heddy Honigman. To je bila jedinstvena prilika bjelovarske publike da od same redateljice saznaju pozadinu dugogodišnjeg snimanja dokumentarnih filmova.
Publika je filmom bila oduševljena te su se organizatori pobrinuli da se dobra atmosfera nastavi i na fešti u „Oka baru.“ Nastavak druženja s redateljicom i gđom Radom Šešić nastavljen je, barem za učenike naše škole, u utorak 6. listopada u prostoru Gradskog muzeja Bjelovar.

Robert Horn, 2. b

10. DOKUart

E-mail Ispis PDF

Susret s redateljicom i scenaristicom Heddy Honigmann

RadaNaša škola već tradicionalno ugošćuje DOKUart, ponajprije zahvaljujućigospođi Radi Šešić,  selektorici programa i velikoj prijateljici naše škole.Ove smo godine iznimno, zbog tehničkih uvjeta, susret organizirali u prostorijamaGradskog muzeja. Stotinjak gimnazijalaca proveli su ugodnih sat i pol u društvu redateljice Heddy Honigmann, koja im je svojom neposrednošću i zanimljivim pričama sa snimanja dočarala svijet dokumentaraca. Heddy nam je na isječcima iz svojih dvaju filmova – Good husband, Dear son i The underground orchestra pokazala i oprimjerila svoju definiciju dokumentarnog filma – doku film je hvatanje stvarnosti. Oba filma dobitnici su brojnih međunarodnih nagrada. Prvi nam je blizak jer prikazuje sudbinu muslimanke Fikrete koja je u ratu izgubila supruga. A najzanimljivije ja da je Heddy uspjela toliko duboko ući u njezinu životnu priču, da joj je Fikreta iznijela i detalje o svom privatnom – intimnom životu.Heddy nam je otkrila da je gđa Fikreta na Sarajevo film festivalu dočekana ovacijama publike. Najveća posebnost drugog prikazanog filma bila je iznimna glazba i zanimljive priče neonomada koji iz različitih životnih razloga napuštaju svoje domovine, u kojima su bili cijenjeni glazbenici, i dolaze u Pariz u potrazi za boljim životom. Najveća enigma bila nam je kako su uspjeli tako  dobro snimiti zvuk umetrou, pa nam je Heddy otkrila da su sakrili mikrofone u instrumente glazbenika.Osim u dobrom filmu, uživali smo u vrhunskoj glazbi  uličnih svirača iz pariškog metroa. A Heddy nam je na kraju otkrila i recept za uspješu temu dokumentarnog filma – to mora biti priča o preživljavanju.

 

Odlazak u mirovinu prof. Miklića

E-mail Ispis PDF

Profesor Miklić pozdravio se sa svojim učenicima pred odlazak u mirovinu
posljednjeg dana nastave, 16. lipnja, pozdravili smo se s dugogodišnjim profesorom latinskog  jezika, prof. Josipom Miklićem koji nakon godina provedenih u bjelovarskoj gimnaziji odlazi u mirovinu. Učenici su mu zahvalili  što je svojim znanjem i osobnošću obogatio generacije učenika naše škole i poželjeli mu u daljnem životu dobro zdravlje, lijepa sjećanja i puno sretnih dana u mirovini.

 

Ažurirano: Utorak, 30 Lipanj 2015 20:35

Dan sjećanja na žrtve Holokausta

E-mail Ispis PDF

Kako su naši gimnazijalci obilježili Dan sjećanja na žrtve Holokausta?

27.1.2015dva
27.1.2015Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.
Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj.

Tim povodom u našoj školskoj knjižnici dvoje ovogodišnjih maturanata održalo je predavanje o najzapamćenijem povijesnom genocidu. Pošto su posjetili koncentracijski logor Auschwitz, u sklopu razmjene učenika u Poljskoj prije dvije godine, učenici Matko Mitrović i Laura Novak podijelili su svoje dojmove i zapažanja s jednog od „najtamnijih“ mjesta na svijetu.
Učenici su također mogli pogledati i školski pano s tom tematikom koji su uredili učenici povijesne skupine.
Glavna poruka obilježavanja ovog dana bio je citat čovjeka koji je preživio holokaust, a dobitnik je i Nobelove nagrade za mir.
Uvijek je potrebno zauzeti stav. Neutralnost može pomoći samo tlačiteljima, nikada žrtvama. Tišina ohrabruje mučitelje, ne mučenike.” (Elie Wiesel)


                                                                                                                                 Laura Novak 4.a

Stranica 3 od 7

Izvannastavne aktivnosti