Vukovar – uspomena i opomena

E-mail Ispis PDF

25. travnja 2014. godine, maturanti Gimnazije Bjelovar posjetili su Vukovar – grad heroj.
Voditelji puta bili su prof. Melita Štimac, prof. Terezija Grgičin te prof. Zdenka Venus Miklić. Naše prvo odredište bilo je „Groblje tenkova“ na Trpinjskoj cesti gdje su nas dočekali stručni vodiči iz Vukovara, Zrinka i Zoran. Tenk ispred Spomen doma hrvatskih branitelja simbol je sile koju su slomili hrvatski branitelji. Pokraj tenka nalazi se i bista Blage Zadre, prvog hrvatskog generala – bojnika i zapovjednika obrane Borovog naselja i 3. bojne 204. brigade HV za Borovo Naselje i Trpinjsku cestu.
Nakon toga posjetili smo crkvu sv. Filipa i Jakova. Tamo smo pogledali kratki film o ratu u Vukovaru. Naše drugo odredište bio je muzej koji djeluje pod imenom Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. gdje smo također pogledali kratki film o događanjima u Vukovaru i bolnici tijekom tromjesečne opsade grada. U bolnici je tijekom ta tri mjeseca primljeno preko 4000 ranjenika. U podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice vjerno je rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom okupacije grada. Prolazak hodnicima na kojima se nekad gasilo stotine života nevine djece i odraslih mamio je suzu na lice. Sljedeće odredište bilo je Spomen dom Ovčara, te Memorijalno groblje hrvatskih branitelja. Mjesta stravične mržnje i krajnje točke ljudske dehumanizacije. Spomen dom Ovčara otvoren je u hangaru gdje su prije 23 godine ubijeni civili i djelatnici vukovarske bolnice. U tadašnjem spremištu poljoprivrednih strojeva, a danas mjestu sjećanja, nalaze se slike zatočenika koje se naizmjence pale i gase što simbolizira kraj njihovih života, ali i to da zauvijek ostaju u našem sjećanju. Naše zadnje odredište bio je centar grada Vukovara gdje je, na ušću Vuke u Dunav, podignut spomenik u obliku križa svima onima koji su svoj život dali za slobodnu Hrvatsku. Nedaleko od križa nalazi se i barokni dvorac Eltz u kojem je smješten Gradski muzej Vukovar kojeg smo također imali priliku posjetiti. Nakon posjeta Vukovaru važno je istaknuti pouku i svrhu ove ekskurzije.
Važno je upoznati povijest, živjeti bez želje za osvetom i okrenuti se budućnosti, a povijest pustiti da bude magistra vitae.

Magdalena Đurasek, 4.e

Izvannastavne aktivnosti