Natjecanje Dabar u Gimnaziji Bjelovar

E-mail Ispis PDF

DABARŠKOLA-velika
Gimnazija Bjelovar se ove školske godine uključila u međunarodnu inicijativu Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Natjecanje se ove godine prvi puta održava u Hrvatskoj. Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji učenje i razvoj računalnog razmišljanja čine zanimljivijim i dinamičnijim. Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu u kojoj se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Na natjecanje je u Republici Hrvatskoj prijavljeno više od 6000 sudionika čime smo jedna od najuspješnijih zemlja u prvoj godini natjecanja (uz SAD, Rusiju i Njemačku).


U Gimnaziji Bjelovar smo proveli probno natjecanje u listopadu te danas 9.studenog i službeno natjecanje. Sudjelovalo je dvadesetoro učenika svih dobnih skupina. Iznimno smo ponosni na njihov entuzijazam i motiviranost za natjecanje Dabar te na njihov uspjeh u samom natjecanju. S obzirom da se natjecanje ove godine provodi prvi puta u našoj zemlji, odaziv i interes naših učenika dobiva još veći značaj.

Svi učenici koji će biti u narednom razdoblju zainteresirani za ovo natjecanje mogu se obratiti nastavnicima Mihaeli Kelavi i Dariu Vidiću. Oni koji žele saznati kako izgledaju zadatci i još poneke detalje, mogu pregledati prezentaciju ovdje.

Izvannastavne aktivnosti