Oko svijeta u 50 koncerata

E-mail Ispis PDF

Prikaz modernog dokumentarnog filma o multinacionalnom amsterdamskom orkestru i njegovim gledateljima.

IMG 7057Dokumentarni film nizozemske redateljice Heddy Honigman, rođene 1951. godine u Peruu, je vrhunski film ovoga žanra. Heddy od svoje 20-te snima isključivo dokumentarne filmove. Film prati amsterdamski kraljevski multinacionalni orkestar (eng. Royal Concertgebouw Orchestra) koji je 2013. proputovao svijet izvodeći 50 koncerata na 6 kontinenata. Otuda i naslov filma „Oko svijeta u 50 koncerata“ ili eng. „Around the world in 50 concerts.“  Heddy ih je pratila u Buenos Airesu, Sowetu i Sankt Petersburgu. Film prikazuje priče njoj najzanimljivijih članova orkestra i njegovih vjernih gledatelja, ljubitelja klasične glazbe, kao npr. taksista iz Buenos Airesa, učitelja glazbenog iz Soweta, umirovljenika iz Sankt Petersburga itd. Na taj način redateljica prikazuje značaj klasične glazbe u životima tih „običnih“ ljudi. Film je dovršen 2014. godine i traje 95 minuta, iako redateljica tvrdi da je imala oko 10 sati snimljenih uradaka. Snimanje filma joj je bilo izuzetno teško zato jer je u koncertnim dvoranama smjela imati samo dvije kamere, što je uistinu premalo.IMG 7050
Prvo prikazivanje (premijeru) je imao na otvaranju prestižnog festivala dokumentarnog filma IDFA (eng. International Documentary Film Festival Amsterdam) u Amsterdamu. Dana 4. listopada 2015. otvorio je 10. DokuArt, festival dokumentarnog filma u KMC-u Bjelovar. Cijena karte je bila „uobičajenih“ 20 kuna i na prikazivanju su prisustvovali svi gradski čelnici, organizatori festivala, nizozemska veleposlanica i sama redateljica filma Heddy Honigman. To je bila jedinstvena prilika bjelovarske publike da od same redateljice saznaju pozadinu dugogodišnjeg snimanja dokumentarnih filmova.
Publika je filmom bila oduševljena te su se organizatori pobrinuli da se dobra atmosfera nastavi i na fešti u „Oka baru.“ Nastavak druženja s redateljicom i gđom Radom Šešić nastavljen je, barem za učenike naše škole, u utorak 6. listopada u prostoru Gradskog muzeja Bjelovar.

Robert Horn, 2. b

Izvannastavne aktivnosti