Dan sjećanja na žrtve Holokausta

E-mail Ispis PDF

Kako su naši gimnazijalci obilježili Dan sjećanja na žrtve Holokausta?

27.1.2015dva
27.1.2015Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.
Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj.

Tim povodom u našoj školskoj knjižnici dvoje ovogodišnjih maturanata održalo je predavanje o najzapamćenijem povijesnom genocidu. Pošto su posjetili koncentracijski logor Auschwitz, u sklopu razmjene učenika u Poljskoj prije dvije godine, učenici Matko Mitrović i Laura Novak podijelili su svoje dojmove i zapažanja s jednog od „najtamnijih“ mjesta na svijetu.
Učenici su također mogli pogledati i školski pano s tom tematikom koji su uredili učenici povijesne skupine.
Glavna poruka obilježavanja ovog dana bio je citat čovjeka koji je preživio holokaust, a dobitnik je i Nobelove nagrade za mir.
Uvijek je potrebno zauzeti stav. Neutralnost može pomoći samo tlačiteljima, nikada žrtvama. Tišina ohrabruje mučitelje, ne mučenike.” (Elie Wiesel)


                                                                                                                                 Laura Novak 4.a

Izvannastavne aktivnosti