Dan neovisnosti u Gimnaziji Bjelovar

E-mail Ispis PDF

IMG 6296Bjelovarska gimnazija ugostila je povodom Dana neovisnosti u četvrtak, 9. listopada, članove specijalne jedinice PU Bjelovar „Omega“. U gimnazijskoj su kupoli učenici četvrtih razreda imali priliku poslušati uvjerljivo izlaganje članova Omege o njihovom radu, djelovanju i životnim (ne)prilikama u bjelovarskom kraju za vrijeme Domovinskog rata. Glavnu riječ vodio je dr. sc. Jakša Raguž, učenicima možda poznatiji kao autor udžbenika iz povijesti, a svoje su nam priče ispričali i ostali sudionici ratnih zbivanja.

Velik dio srpskog pučanstva i pristaša poraženog režima nakon održanih prvih demokratskih izbora u RH bio je nezadovoljan ishodom. IMG 6297U to je vrijeme policija predstavljala jedini stabilan državni organ za suzbijanje terorističke aktivnosti neprijatelja. Pod tim je okolnostima, 23. veljače 1991. u Bjelovaru, ustrojena specijalna jedinica PU Bjelovar „Omega“. Već 2. ožujka 1991. jedinica uspješno intervenira protiv pobunjenika u Pakracu koji su zauzeli taj dan grad i policijsku postaju. „Omege“ su prošle gotovo sve crte bojišnice – Bjelovar, Grubišno Polje, Daruvar, Pakrac, Đurđevac, Čazma, Virovitica , Križevci, Koprivnica. Ova policijska postrojba u povijest je ušla nizom uspješnih akcija tijekom Domovinskog rata uvelike doprinijevši obrani neovisnosti i suvereniteta RH.

Unatoč dojmljivoj prezentaciji: brojnim slikama, video isječcima i zapanjujućim brojkama, najveći dojam na učenike ostavile su životne priče ratnih dragovoljaca. Živopisni događaji koji su se odigravali ovdje prije nepunih 25 godina, nama su nepojmljivi, daleki i gotovo nestvarni. Rođeni smo u doba neovisne i samostalne Republike Hrvatske, nesvjesni borbe koja je prethodila našem miru. Slušajući ispovijesti branitelja s naših prostora pred očima nam se stvarao naš rodni kraj u potpuno drugačijem svjetlu – cvrkut ptica u šumama ugušili su pucnjevi, plastične puške i dječji smijeh zamijenio je zveket pravog oružja, a zrakom su se razlili krv, suze i znoj naših očeva, rođaka, starijih prijatelja i poznanika. Teško je bilo ostati ravnodušan na ratne invalide koji o cijeloj situaciji uspijevaju govoriti ponosno, sa smiješkom na licu, bez suvišne gorčine i malodušja.

Sat vremena izlaganja bio je dovoljan tek za djelić rata koji u sebi nose Bjelovar, njegovi stanovnici i Hrvatska uopće. Iako kratko, predavanje je bilo dovoljno snažno da s Dana neovisnosti obriše prašinu tek jednog „neradnog dana“ i pokaže nam stvarnu cijenu našeg mira i neovisnosti u kojima bezbrižno živimo. Nadamo se što skorijem ponovnom gostovanju naših predavača.          

Sara Zadro, 4.d

Izvannastavne aktivnosti