Ljetna škola znanosti 2014.

E-mail Ispis PDF


Višnjanska škola astronomije i Summer School of Science


U Gimnaziji u Požegi od 12. srpnja do 1. kolovoza 2014. održana je Ljetna škola znanosti (Summer School of Science) u organizaciji Društva za edukaciju van okvira namijenjena nadarenim učenicima srednjih škola,kao i Višnjanska škola astronomije koja je održana od 22. do 30.07.2014. VSA već više od 20 godina okuplja srednjoškolce s posebnim interesom za astronomiju i svemirske znanosti.
Ove godine čak se petero naših učenika prijavilo za te projekte: Antonio Klauda,2.a, Bruno Predojević, 3. d, Mislav Unger,3. c, Tomislav Piršljin,4. C,  i Laura Novak, 4.a. Kako bismo i mi doznali o čemu se radi, ovi nadareni učenici napravili su prezentaciju o svojem radu na projektima, koju su u suradnji s profesoricom Ankicom Fusić izlagali 1.listopada u kemijskom kabinetu.

Antonio Klauda sudjelovao je u projektima Višnjanske škole astronomije. Nudila su se 3 projekta: Hrvatska meteorska mreža, Geofizika i Automatizacija teleskopa. Sve je trajalo 10 dana i sudjelovalo je, osim Antonija, još 11 učenika. Za Automatizaciju teleskopa koristilisu programski jezik ˝Java˝ i ˝Python˝. Imali su strogo određen dnevni program koji je više sličan ljetnom rasporedu tinejdžera. Naime, ručali su u 13:00 h što znači da su ustajali otprilike u 12:30 h, zatim su od 14:00 do 19:00 h radili na projektima, u 19:00 h večerali, a u 20:30 h održavala su se predavanja/briefing. U 02:00 h su doručkovali, od 02:30 do 05:00 h radili na projektima i tek u 05:00 h išli na spavanje.
    Bruno Predojević radio je na dijelu projekta BioMars koji se odnosi na MFC(Microbialfuelcells). BioMars grupe  bavile su se simulacijom uvjeta na Marsu, proučavanjem Marsu sličnih stijena koje se nalaze na Zemlji, marsovskim okolišnim uvjetima, s ciljem pronalaženja najotpornijeg organizma koji bi potencijalno mogao preživjeti grube marsovske uvjete poput niskih temperatura, nedostatka kisika, vrlo niskog tlaka i visokog UV zračenja. Projekt je rezultirao konstrukcijom komore za simulaciju uvjeta na Marsu, pronalaženjem Marsu sličnih stijena i slojeva u stijenama koje bi mogle pomoći životu da se razvije u uvjetima sličnima onima na Marsu.
   Mislav Ungersudjelovao je u projektima Ljetne škole znanosti u Požegi, a kako je završio drugi razred, bio je dio S3 internacionalne radionice za učenike 1. i 2. razreda koja je trajala 8 dana. Radilo se u malim skupinama  po 3 do 4 učenika s mentorom. Većina projekata  odvijala se u prostorijama Gimnazije Požega, ali neki projekti bili su i terenski. Ponuđeni projekti bili su: Krivulja rasta: Put do strukture zvijezde, Električni šokovi i kockanje: Vodikova veza, Robotski sistem za izbjegavanje prepreka i Voda i kamen: Smrtonosna kombinacija. Naš Mislav suočio se s pitanjem Može li srce biti slomljeno?, a cilj tog projekta bio je upoznati anatomiju i fiziologiju ljudskog srca. Osnovni dijelovi tog projekta bili su ljudsko srce, elektrokardiogram i klinički slučajevi. Kako možemo i sami zaključiti, Mislav je imao pune ruke posla!

 


Imali su i predavanja, a predavači su bili Dunja Potočnik, Bojan Žagrović, Dušan Vukadinović i Edi Topić.
Laura Novak sudjelovala je u S3++ kampu za učenike 3. i 4. razreda srednje škole. U ovom projektu učenici su istraživali svojstva fraktala koji proizlaze iz agregacije koloidnih čestica primjenom tehnika raspršenja svjetla, koje se koriste u mnogim modernim eksperimentima. Polaznici su dizajnirali i izradili mjerni postav, napisali potrebne računalne programe i proveli numeričku simulaciju procesa agregacije. Usporedbom eksperimenta i rezultata simulacija stekli su uvid u mikroskopske procese koji upravljaju rastom konkretnih fraktalnih objekata. Radionice su bile Teambuilding workshop i Round table koje su vodili Ivana Štulić i Ernest Meštrović, a uz to su imali i 7 predavanja. Na jednom od njih predavač je bio  nobelovac Sir Richard Timothy Hunt te naš najpoznatiji biolog Ivan Đikić. Tako je naša Laura mogla naučiti puno korisnih stvari od iskusnih znanstvenika.
Tomislav Piršljin je također sudjelovao u S3++ projektima kampa za učenike 3. i 4. razreda srednje škole, zajedno s Laurom. Njegov projekt bio je vezan uz ciljanje stanice raka koristeći funkcionalizirane nanočestice. Jedan od najvećih problema u tretmanu raka jest teško razlikovanje zdravih stanica od stanica raka. Ovaj problem otežava dizajn lijekova koji bi ubijali samo stanice raka, a pritom ne bi imali utjecaj na zdrave stanice. Stanice raka prekomjerno proizvode neke membranske receptore. Membranski receptori su posebni proteini na membrani stanice koji joj omogućuju komunikaciju s vanjskim svijetom. Taj problem izrazitoje interdisciplinaran i uključuje bitne koncepte iz fizike, kemije i molekularne biologije.Cilj im je izliječiti virtualnog pacijenta dizajniranjem multivaletne nanočestice koja će se pričvrstiti isključivo za stanice raka i pritom ih ubiti, ali ne i za normalne stanice.
Radosni smo što se na zanimljiv način naši učenici mogu upoznati s raznim aspektima znanosti  i okusiti zanimanja vezana uz kemiju, fiziku, biologiju, informatiku i astronomiju. Neki od njih možda će postati znanstvenici, neki će možda svoje znanje jednoga dana prenositi učenicima kao što su njihovi predavači i mentori prenosili znanje njima. Hvala im što su odlučili svoje iskustvo o Ljetnim školama znanosti podijeliti sa svojim vršnjacima kako bi i njih potaknuli da dublje zavire u čaroban svijet prirodoslovlja.

Prezentaciju možete preuzeti ovdje.


                                                                                                              Petra Šarić, 3.c

Izvannastavne aktivnosti