Znanstveni piknik - Zagreb

E-mail Ispis PDF

14. rujna 2014. godine u Zagrebu održan je, treći put zaredom, Znanstveni piknik. Znanstveni piknik manifestacija je kojom se znanost i umjetnost pokušavaju približiti građanima. Cilj je popularizirati znanost i zainteresirati mlade ljude da odaberu znanost kao svoj životni poziv. Gimnazija Bjelovar na Znanstvenom pikniku  predstavila se kao izlagač-edukator, s još sedam škola iz Zagreba, Kutine i Koprivnice.
Tim Gimnazije Bjelovar, League of Science, bio je sastavljen od učenika drugih i četvrtih razreda opće  gimnazije. Od učenika četvrtih razreda sudjelovali su Tomislav Piršljin, Toni Martinčić i Victor Allouch, koji su svojim znanjem tijekom projekta mnogočemu podučili učenice drugih razreda: Miju Šelović,  Josipu Deliju i Vanessu Breškić. Tim su vodile profesorica fizike Lidia Šarić i profesorica kemije Tanja Mamić. Prema idejama profesorica-mentorica, tim je osmislio, uvježbao i izveo četiri pokusa, dva iz područja kemije i dva iz područja fizike. Pripreme za izlaganje tim je odradio zadnjih dana ljetnih praznika kao i prvi tjedan nastave. Ideja vodilja bila je jednostavnim pokusima pokazati da pojave oko sebe možemo gledati na drugačiji, znanstveni i zabavni način. Pokusi su bili utemeljeni na aktivnostima prilagođenim aktivnostima na pikniku, poput jela i pića, zabave i slušanja glazbe. Cilj je bio potaknuti posjetitelje, ponajviše djecu, da bolje promotre pojave oko sebe i zamijete ono što na prvi pogled ne vidimo. Kako bi izlaganje bilo zabavnije, sami posjetitelji sudjelovali su u izvođenju pokusa.

 


Pokusi iz područja fizike bili su „Električna ploča“ i  „Kokice“. Pokusom „Električna ploča“ pokazali smo skakutanje ekspandiranih pahuljica uzrokovano statičkim elektricitetom. Mislim da je taj pokus bio najzanimljiviji djeci, što zbog efekta, što zbog korištenja longplay ploče u pokusu, koju većina djece nisu nikada vidjela. Pokus „Kokice“  bio je „fini“ pokus. Pekli smo kokice „na starinski“ u loncu s kapljicom ulja kako bismo objasnili zašto kokice pucaju, a djeci se pokus svidio zbog mnogo jestivih uzoraka.
Pokusi iz područja kemije zvali su se „Nevidljivi crtež“ i „Pjenušavo osvježavajuće piće“. „Nevidljivi crtež“ bio je djeci vjerojatno teže razumljiv pokus zbog manjka znanja iz kemije. Naime, u pokusu se objašnjava termički raspad kalijeva nitrata na kisik i kalijev nitrit. Pokus „Pjenušavo osvježavajuće piće“ objasnio je djeci, kao i roditeljima, način na koji nastaju mjehurići u omiljenim gaziranim pićima. Najdraže osvježavajuće piće dopodnevnih posjetitelja bilo je s okusom banane, a popodnevni su posjetitelji najviše tražili borovnicu.  Ekipa iz Gimnazije Bjelovar na cjelodnevnom je predstavljanju pokuse izvela nebrojeno mnogo puta i sakupila mnogo publike oko svog lijepo uređenog štanda.
    Na ovogodišnjem Znanstvenom pikniku bilo je oko 330 izlagača-edukatora iz Republike Hrvatske, ali i iz inozemstva. Uz znanstvenike, udruge i  fakultete, ove su godine po prvi puta sudjelovale i škole. Posjetitelja je, kao i prošlih godina, bilo očekivano mnogo, ove godine njih 40-ak tisuća. Iako je Piknik bio naporan, članovi našeg tima League of Science odlično su se proveli, naučili ponešto novo i vidjeli ponešto zabavno, što će nam sigurno koristiti u budućnosti.
ZNANOST JEST ZABAVNA!

 

Mia Šelović, 2.b

Izvannastavne aktivnosti